Här nedan kan ni läsa referat från de senaste aktiviteterna:

 

Att få färgen att lysa och glöda med Ulla Ohlsson

den 9 oktober 2019

 

Onsdagskväll i Hjorthagen med Sprayvänner. Fullt hus som vanligt. Mycket förväntan ligger i luften.

Ulla visade bilder på sitt arbete och sin akvarellkonst. Hennes inspiration har alltid varit naturen. Hennes motiv är västkustens hav klippor och öar men även växter och naturen i allmänhet. Hon vill skapa stämningar och visa ljusets spel i bilden. Hon målar ofta mycket stora bilder, vått i vått och vått på torrt. Lägger många, ibland upp till 20 lager. Hon har experimenterat mycket och utnyttjar hur akvarellfärger förhåller sej, som bitare, fördrivare eller hopare.

Ulla visade upp olika akvarelltekniker: Blyertspenna eller kol. Måla med penselskaftet. Blomning. Rinning. Skvätt, stänk teknik. Palettkniv. Lager på lager.
Att tänka på: Göra stora ursparningar i vitt. Då har man alltid lite spelrum. Att lämna minsta lilla vitt betyder mycket för bildens stämning. En till synes mörk bild kan lysa upp av en vit ursparning.

Ulla målar med Batikpenslar, 3 för varje färg och en vattenskål för varje färg. Hon använder alltid tubfärger.
Efter en kort fikapaus fick vi alla en gemensam uppgift, att måla franska tulpaner. Bilden visades på väggen digitalt. Och så satte vi igång att försöka oss på att ta till vara hennes inspirerande visning och berättelse om sitt måleri. Ulla gick runt och tittade och tipsade.
Efter en dryg timme visade vi alla upp våra alster och fick en del feed back på den fantastiska Tulpanrabatten på golvet.

 

 

Förlagan: Franska tulpaner

   

Ulla Berättar

Måleriet är i full gång.

Koncentration

  

Vilken fin utställning det blev!

Text: Lena Björn-Svensson

Foto: Anna Romdal och Birgit Hallerfors

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   

Inspireras av Stina Wirsén

11 september 2019

 

Ett 25 tal medlemmar hade mött upp för denna inspirationskväll på FKC. Efter en muntligt anförande där Stina berättade om sin konst och hur hon går till väga, så var det dags för oss deltagare att släppa loss skaparlusten.

Stina väter arken lite hipp som happ och uppmanar oss att göra detsamma. Sedan visar hon vad som kan ske med olika tjocka stift på tuschpennorna och drar på måfå några  linjer på sina ark. Därefter blandar hon akvarellfärg och spiller ut intill linjerna och med en tjock pensel drar hon ut färgen och vips har det blivit ett motiv.

Vi jobbade vidare på detta sätt och blev nog alla förundrade över resultaten. Det var en lyckad kväll och vi är nog många som känner som jag, att det blöta arket talar till oss på ett annat sätt än tidigare. Bilden blir som den blir.

Det kommer ett utförligare reportage från kvällen i nästa nummer av Stänket.

 

 

  

Stina Wirsén in action

 

Här följer några av deltagarnas alster:

  

 

  

Text och bild Inga-Lill Stormark

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Höstfesten 7 september 2019

 

Det blev en lyckad fest! När vi alla 29 deltagare hittat fram till den vackra Klubbstugan i Koloniområdet Bellmans Trädgårdar lyste solen vackert och trädgården prunkade inbjudande.
Vi kunde vara utomhus och inta välkomstdrinken och sitta inomhus och äta och sjunga. Några tog också fram sina kritor och färger och målade.

Tack vare en finurlig bordsplacering fick vi chansen att lära känna varandra bättre: var och en fick dra en lapp med en textrad till en känd sång. Eva B hade illustrerat de olika sångerna med fina bilder som en extra dekoration på bordet. När det var dags att sitta till bords letade man sig fram till ”sin sång” och träffade där de övriga som hade fått samma sång. Vi blev ca 6 grupper och varje grupp skulle sedan sjunga sin sång. Göran G hade också ordnat med trevlig musik och sånghäften. Stämningen var den bästa.

Jag tror att vi fick mersmak och vill ha en ny fest nästa år!

 

Höstfest 1    Höstfest 2

 

Höstfest 3    Höstfest 4

 

 Höstfest 5

 

Text: Hillevi Atterberg

Foto: IngaLill Söderqvist