Referaten från tidigare år är flyttade till nedersta fliken "Tidigare träffar".

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från två mycket givande inspirationseftermiddagar, 6 och 7 september, i Anders Wallins ateljé på Värmdö med tema: ”Udda tekniker - utveckla ditt eget måleri.” .

 
Vilket flöde av färg som mötte oss från väggar, bord och golv vid första insteget i ateljén och samtidigt vilken struktur och ordning! Vid denna träff ingick för oss endast att lyssna - inget egenmåleri. Anders startade bl a. med att säga:  ”En bra bild är det viktiga- inte en bra akvarell”.  ”Akvarell är en teknik som man kan göra konst av”. Anders använde, förutom akvarell som var grundtekniken för eftermiddagen, material som plast, fjädrar, tårtpapper, rostig plåt m.m. ” Man ska tänka på i vilken anda man går in i målningen” och ”Vart vill jag gå” påpekar han. Anders har minst fyra målningar på gång samtidigt och har alltid en bild med sig som inspiration  ”Havererade” akvareller är bra att spara och måla vidare på en annan dag. Problemet med akvarell är att den ”sopar ihop sig” och ”riskerar förlora luft och fräschör”. Anders talar om 1-2-3-måleri vilket innebär vitt +bastoner+ mellantoner. ”Leta efter formen i de målade partierna!” ”För att få fram ljuset måste man ha mörkret”.
Anders använder 300gr och 420grams papper, gärna Saunders. Han sätter alltid tape på pappret innan han börjar. Målar ordentligt ut i hörn och kanter, det ger viss ”stilighet” åt bilden när tapen tas bort.
Här följer några av de  övningar Anders visade:
1) på saltat blött papper pressar Anders rostig plåt med tyngd uppepå under 3 timmar, därefter målar han akvarell på papprets rostavtryck.  
2) Anders målar vit matt väggfärg över ”havererad” akvarell. Spolar sen bort väggfärgen efter 8 minuter då färg i kanterna stannar och kan ge grafiskt uttryck.
3) Bibelpapper ger struktur och såsom collagematerial.
4) Använder ibland billack från Biltema.
5)Anders sprayar färg på stora fågelfjädrar eller tårtpapper och pressar mot akvarellpappret, har då  gärna en silikongummiplatta ( kostar 700:-) som tryckunderlag och som bättre avlämnar all färg till pappret.
Tänk också så här om bilden blir dålig: ”Det är bilden- inte du- som är dålig”. Anders annonserar inte sina kurser utan intresserade går in på Anders hemsida, anmäler sig utefter kurserna med olika tema på hemsidan: awallin.se. Sammanfattning av dagen hos Anders Wallin blir: Vilken jättefin och inspirerande rivstart på höstterminen!

 

Text Ulla Svedjerud

 

 

 

 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från målarträffen i Bergianska den 22 september.

  

Vi var 6 glada Sprayare som samlades utanför Edward Anderssons växthus, Bergianska trädgården.

Vädret inför denna dag var mycket osäkert, men vi hade tur och kunde njuta av en härlig, solig dag att måla utomhus.

Trädgården bjuder in på oändliga blomster-och landskapsmotiv. Vi delade på oss och alla hittade sin 

favoritplats att sitta och måla en stund.

Vi återsamlades igen i Gamla Orangeriets restaurang där vi kunde njuta av en god lunch i en vacker miljö.

Efter måltiden blev det genomgång av våra alster.

Marita Möller berättade lite om vår hemsida på Facebook AkvarellSälskapetSpray och rekommenderade att lägga upp våra bilder och annat intressant information och tips till olika länkar gällande 

akvarellmåleri.

Efter det åkte vi hemåt och kände oss nöjda med dagen.

 

 Text Brigita Smaus

 

Här nedan är några av dagens alster

 

 

 

 
 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

I väntan på referatet från målarresan till Arholm så skickade Göran Grimfjärd in denna trevliga presentation av Bull-Augusts gård, där gruppen inkvarterats.

 

 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från målardagen på Skansen den 23 juni 2021

 

Denna dag var det åtta Sprayare som slöt upp. Vi passade på att hälsa Marjatta Sikström välkommen som ny medlem i Spray. Vi spred ut oss för att hitta motiv att måla. Denna dag var behaglig efter flera dagars värmebölja. Undertecknad hade tänkt måla vidare efter lunchen men då kom regnet.
 
 
 
 
 

 

Se fler bilder från Skansendagen på AkvarellSällskapetSprays facebookgrupp.

 

Text och foto: Marita Möller

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Referat från målardagen på Skansen den 20 maj 2021 

 

Vi var sju Sprayare som tog oss till Skansen en dag i maj. När solen sken blev det varmt och en somrig känsla infann sig. Av åkte jackor och tröjor! Men, när solen gick i moln var det på med kläderna igen. Det var flera andra grupper som hittat hit, barn och ungdomar som strosade runt och även far och morföräldrar med barnbarn som hade siktet inställt på Lill-Skansen. Det var nästan som om corona inte fanns, tills en röst basunerade ut att hålla avstånd och sprita händer.

Tillsammans åkte vi upp för rulltrappan och gick sakta genom stadskvarteren och hälsade på personer från 40-talet ( skansenpersonal klädda i gamla kläder). Sen delade vi upp oss och hittade bra platser att sitta ner en stund och måla. Det blev gamla hus och fåglar som fångade det mesta intresset. 

Efter några timmar samlades vi vid Breda blick för att äta. Tyvärr var serveringen stängd men flera hade matsäck och undertecknad hade tur att bli erbjuden en macka. Kaffe fanns att köpa i Skansen butiken. 

Efter lunchen var det bara Anita som fortsatte måla. Vi övriga splittrades och några avrundade dagen med ett besök i Skansens Butik.

 

 
 

 

 

 

 

 

Text och foto: Gunilla Broström